טכניקות ליצירתיות – מאמר

טכניקות

דרכים לפתוח יצירתיות ככלי פדגוגי 

1. שינוי זווית ראיה – התבוננו בבעיה שמולכם מזווית ראייה אחרת. (למשל דרך עיניו של האדם מולו אתם עומדים). – התבוננות על בעיה מזווית ראייה חדשה, פותחת אפשרות לפתרונות חדשים, כאלה שלא חשבתם עליהם קודם לכן, מגרה את היצירתיות ומרעננת את המחשבה. בתכנון אסטרטגיה צבאית משתמשים בשיטה זו לא פעם כדי לחשוב כיצד עלול לפעול האויב בכל מיני מצבים. לשחק את האויב מסייע בלהבין אותו.

2. שחבור – שחברו שתי פיסות מידע וצרו מהן מידע חדש – אם אתם מעוניינים לפתח משהו חדש: רעיון, תוכנית פעולה, מוצר וכד', נסו לחבר שני רעיונות קודמים שכבר היו לכם, נסו לחבר שתי תוכניות פעולה קודמות שביצעתם בעבר,או שני מוצרים אחרים שפיתחתם או שקיימים בשוק.

3. מגבלה היא יתרון – כשיש לכם מגבלה הוסיפו לעצמכם מגבלה נוספת – לא פעם החמרת הבעיה וניסיון למצוא פתרון לבעיה הגדולה יותר מניבה פתרונות שיספיקו לפתרון הבעיה הראשונה שהייתה לכם. מן המפורסמות היא שאנשים עיוורים שומעים טוב יותר מאנשים רואים. כשחוש אחד מבוטל החושים האחרים מתחדדים כדי לפצות על החוסר.

4. מיקום בדמיון – זרקו רחוק את 'חכת הדמיון' ומקמו את הבעיה במקום לא מציאותי – הרחקת הבעיה למקום אחר בדמיון מסייעת להתבוננות אובייקטיבית ולכן גם יצירתית. ככל שהמקום אליו הרחקתם במיקום הבעיה יהיה דמיוני יותר, כך תגבר היצירתיות שלכם.

5. גירוי אקראי – לפעמים מילה אחת, או תמונה אחת או כל גירוי שהוא, שאינו קשור בהכרח למקור הבעיה, יסייע במציאת פתרון לבעיה. החשיבה שלנו, היא אסוציאטיבית לעיתים קרובות. במקרים מסוימים כשאנו עומדים מול בעיה אנו מנסים לפתור אותה בפרדיגמה אנליטית וזונחים את היכולת האסוציאטיבית הטבעית שלנו. גירוי אקראי, עשוי להשיב לנו יכולת זאת ואת היצירתיות הנלווית אליה.

6. היפוך בעיה – חפשו את החלקים החיוביים המצויים בבעיה שלפניכם. חשבו מדוע הבעיה אינה בעצם בעיה או לפחות אינה בעיה שלכם, הפכו את הבעיה שלכם ליתרון, ומתוך שלא לשמה יבוא לשמה. הפתרון לבעיה עשוי לצוץ דווקא אז.

מאת: נחום ישראלי

לעמוד הקודם

כתיבת תגובה